Automatizálj!

Épp most jövök egy sörözésből, ahol találkoztam volt kollégáimmal, illetve utódaimmal (hú de furcsán hangzik ez…:)), és hát kocka informatikusok soha nem tudnak kikapcsolni, beszéltek munkáról is egy kicsit (kevesebb, mint 75 százalékában az időnek). Nagyjából még ismerősek voltak a dolgok, de már rég nem abban a világban élek, úgyhogy csak felületesen figyeltem. Egyszercsak megütötte a fülemet egy félmondat: …majd futtatok egy domyjobot… Erre felkaptam a fejem. A domyjob még létezik? Mi az hogy létezik, már egészen felfejlesztették. Ők meg visszanéztek: te is azt használtad? Á, mondom, dagadó keblekkel, én írtam! És tényleg nagyon büszke lettem magamra, meg arra, hogy még használják azt az izét.
Az izé, azaz a domyjob.cmd (ami itt-ott VBScriptet is hívogatott, ha úgy kívánta érdeke) a régi kezdetleges változatában körülbelül 3 órára csökkentette a 10 órás release időt egy közepesen bonyoloult környezetben, ahol a gépeket több nagyjából homogén csoportra lehetett osztani , és mivel félautomata volt, a hibalehetőségeket drámaian lecsökkentette. Gyakorlatilag a kézzel való félrekonfigurálás helyett a fő hibám az lett, hogy valamelyik gépen nem futtattam le.
Mi ebben az érdekes? Automatizáltam egy folyamatot, amivel időt, energiát, stresszt takarítottam meg, ráadásul pár évvel később még örömet is okoztam magamnak. Az automatizálás az üzemeltető egyik nagyon jó barátja, mert sok terhet levesz az ember válláról és agyáról. Én személy szerint sokkal jobban kikészülök, ha valamit kézzel meg kell csinálnom hússzor, mint ha kétszer annyi ideig valami “egyedi”, nem ismétlődő munkát végzek. Az automatizálás egyfajta önvédelem, hogy megőrizzem a józan eszemet munka közben. Ráadásul, mivel nem csak az adatbázisokból áll a munkám, másképpen nem is tudnám megcsinálni a feladataimat (így is alig).
Az automatizálásnak egy nehézsége van: valakinek kell tudnia programot vagy scriptet írni. Üzemeltetéshez a script dukál, mivel az garantáltan “open source”, látja az ember, hogy mit futtat, bele tud javítani, ha kell, illetve általában kicsit rugalmasabb, mint egy fordítást igénylő programozási nyelv. Én, mint MSSQL DBA, régebben cmd-vel meg VBScripttel próbálkoztam, de igazából annyira nem jöttek be. Az utóbbi időben elkezdtem gondolkodni a Perlen, ha már úgyis linuxos környezetben (is) dolgozom, de végül a PowerShellre esett a választásom. Most ezt tanulgatom, és azt tapasztalom, hogy úgy, hogy guglizok minden harmadik sort, kétszer annyi idő alatt tudok egy nagyjából kész scriptet készíteni egy feladatra, mint amennyi idő alatt megcsinálom amúgy kézzel. Tehát ha háromszor végre kell hajtanom az adott feladatot, már megérte scriptelni. Úgyhogy most megvadultam, és lassan minden tele lesz scriptekkel…
Mindenkit bátorítok arra, hogy tanuljon meg valamiféle scriptnyelvet (nekem a Ps nagyon bejött), Gugli Gyuri mindig segít, ha megakadunk, és álljon neki automatizálni a munkáját saját jól felfogott érdekében. És nem kell félni attól, hogy el fog fogyni a munka, az informatika nem olyan hely. Amúgy meg nem kell mindnekinek tudnia, hogy automatikusan mennek a dolgok, mert csak megzavarnánk őket ;) Én is szemrebbenés nélkül mondok két órát egy ötperces adatbetöltésre. Régen tényleg két óráig tartott…

Leave a comment