AMD dual/quad core bug és SQL

(English version here)
A több core-os AMD CPU-kba annak idején egy kiváló bug került: a core-ok órája nem volt rendesen összeszinkronizálva, és ez mindenféle érdekes dolgot eredményezhetett. 2008 számomra ezen bugok töredékének felfedezéséről (is) szólt. A következőket sikerült begyűjtenem:

  1. Ping esetén negatív round-trip time.
  2. SQL Servernél tonna hiba az errorlogba
  3. A legfrissebb: find használatakor az mtime 0-val nem találja meg a még friss fájlokat (ez mondjuk egy RedHat-on ütött be, bocs az offtopicért, de ez szebb, mint a másik kettő).

Engem az SQL Serveres érdekelt leginkább. Ez konkrétan így néz ki az errorlogban:

Date 11/25/2008 9:57:47 AM
Log SQL Server (Current – 11/25/2008 12:49:00 PM)

Source Server

Message The time stamp counter of CPU on scheduler id 3 is not synchronized with other CPUs.

Az AMD csinált egy hotfixet a bugra, de alapvetően ők nem szervert, hanem desktopot akartak javítani. Miért kell egy desktopba dual-core? Leginkább játszani (bár a GTA4 már quad-core-t akar, két magon szaggat :). Ennek megfelelően a csoda hotfixben, melynek neve AMD Dual-Core Optimizer Version 1.1.4 a clock driftinget a Gaming Mode bekapcsolásával lehet minimalizálni. Sajnos teljesen nem javította meg a problémát, de harmincad részére csökkentette az előfordulását.
Az ötlet amúgy elég hülyén hangzik, hogy gamer patch-csel javítsak élesüzemű SQL-t, de ha a spanyol MSFT SQL support team megtehette, akkor én is :)

Leave a comment