Blogok

Mostanában nem nagyon jutottam el oda, hogy írjak, mert dolgozom elég sokat (az őrsvezetői munkától néha alig tudok DBA-zni is), meg kiolvastam a Narnia krónikáit az elmúlt két hétben.

A munkahely mókás, éppen egy Halálcsillagot építek: önjáró SQL szerver, ahol az adatbázisokat két kattintással meg lehet csinálni a guideline-nak megfelelőre (adatfájlok, fájlméret, security, monitorozás, maintenance plan, stb.), automatikus index-tuning és security fix van, és kb. mindent megcsinál, ami a DBA dolga lenne. Mellette meg aktív-aktív clustert is építek, mert az költséghatékony.
De a lényeg az, hogy ezek miatt nem írok. Helyette olvasok sokat. Aki tud angolul, annak ajánlok két blogot: az egyik a SQL Customer Advisory Team blogja, ami tele van mindenféle hasznos szösszenettel, a másik az ISV-knek készülő blog, ahova átlag havonta egyszer psotolnak, de azok elég alaposak cserébe, sok kóddal. Sajnos Paul Randal egyre kevesebb nekem tetszőt (300+ mélységű tanulságok az SQL engine-ről) blogol, a linkeket a whitepaperekre meg nem húzza le az RSS readerem, úgyhogy bánatos vagyok.
Persze tudom, aki tud angolul, az majd hülye lesz pont az én blogomat olvasni, mikor rengeteg egyéb lehetősége is van. Viszont van egy-két olyan jó post ezeken, hogy lehet, hogy magyarítom őket. Más tolla is állhat jól… :)

2 Comments

 1. Tonesz:

  Szia,
  írtad, hogy éppen active/active clustert építesz. Én is pont ugyanebben a cipőben járok, annyi különbséggel, hogy még nem csináltam ilyet.:) Az elméletét azt vágom, de még sosem nyomogattam végig a telepítőt. És mivel nem akarok hülyeséget csinálni, ezért gondoltam megkérdelek téged a számomra még sötét részletekről. Azt olvastam a szakirodalomban, hogy minden virtual servernek (itt most a resource group-ot értem virtual server alatt egy sql instance-al) dedikált diszkek kellenek. Ez azt jelenti, hogy nem elég nekem a d: (adat) és e: (log) partíció a két virtual szerverem számára, hanem a második virtual szervernek külön drive-okat kell biztosítsak?

  Üdv.
  Tonesz

 2. erik:

  Szia Tonesz!

  Remélem a következő post megválaszolja a kérdéseidet :) Ha mégsem, akkor szólj. (executive summary: igen, kell a külön diszk, meg még külön IP meg network name is).

  Erik

Leave a comment