Deprecation warningok

(mostanság nem volt időm írni, mivel dolgozom :), ha nem a munkahelyemen, akkor pedig egy menedzsment adatbázist reszelek, ami reményeim szerint tök kényelmessé teszi a DBA életét)

Az SQL 2005 profilerben megjelent egy érdekes eseménycsalád, a Deprecation, azaz elavulás. Ez mutatja meg, hogy milyen dolgokat használunk az SQL Serverben azokból, amik meg lesznek szüntetve. Két esemény van benne: a Deprecation Announcement, ami azt mondja, hogy vigyázz, mert ezt rátettük a halállistára, és a Deprecation Final Support, ami azt mondja, hogy ez a lista tetején van, és a következő major release-ben már kiveszik. A következő major release SQL 2005-nél a 2008, 2008-nál pedig a 2008 R2.

Könnyű kipróbálni: indítsunk el egy profilert a Deprecation eseményekre (ha bepipáljuk a show all events boxot, akkor biztos meglesz), és nyissunk egy query window-t a profilerezett SQL szerveren! (Amennyiben a szervert használjuk másra is, mint játékra, akkor szűrjük le a profilert a query window spidjére, amit a status baron megtalálunk a felhasználónevünk után zárójelben.) Abba pedig írjuk bele a következőt:

SELECT name FROM msdb.dbo.sysjobs (NOLOCK)

Majd nézzük meg a profilert!

Specifying table hints without using a WITH keyword is a deprecated feature and will be removed in a future version.

Tehát működik. A haszna nyilvánvaló: migráció előtt látja az ember, hogy mivel lehet probléma, de én egy kicsit továbbmegyek ennél: éppen most készülök bedobni azt, hogy nem veszünk át olyan adatbázist vagy módosítást, ahol deprecation warning van. Javítsák ki most, ne legyen még egy csontváz a szekrényben, az már így is tele van…

Szerintem érdemes időnként futtatni egy kicsit, és megnézni, hogy miket kap el. Nálam a master, msdb és AdventureWorks adatbázisokat :) Szóval érdemes szűrni felhasználói adatbázisokra (databaseid > 4) éles üzemben, a Microsoft meg majd rendet tesz a rendszeradatbázisokban.

Leave a comment