Fejtörő, nemcsak DBA-knak

A Transact-SQL nagymestere, Itzik Ben-Gan kedveli a fejtörőket, állítása szerint a (T-SQL) programozás igényel némi logikus kreativitást az embertől, és ezt a fejtörők kiválóan elősegítik. Én egyszerűen csak szeretem őket, és elhatároztam, hogy Itzik nyomdokaiba lépek, és havonta egy-egy fejtörőt közzéteszek, majd pár hét múlva a megoldását is. Ez egyszerűbb útnak tűnik, mint szakmailag felérni hozzá :) De lássuk is az első fejtörőt!

Van egy csomó speciális kanóc egy dobozban, jellemzőjük az, hogy pontosan egy óra alatt égnek végig és nincs semmi a végükre kötve. Az égés nem egyenletes sebességgel történik, tehát fél óra után egyáltalán nem biztos, hogy a feléig ég le, annyi biztos, hogy egy óra alatt ég végig.
Két ilyen kanóccal hogyan tudok 45 percet mérni?

[UPDATE: ne kommenteljetek olyat, ami segítene a többieknek – hadd jusson mindenki önerejéből oda, ahova eljut 2-3 hét alatt :) Ha valaki nagyon türelmetlen, megtalálja guglin úgyis.]

2 Comments

 1. JoeP:

  A feladat megoldásának háromféle megközelítése lehet:

  1. A mérnöki
  Használjuk a google-t.

  2. A gyakorlatias
  Mobiltelefon mindig van mindenkinél. Azaz meggyújtom az egyik kanócot és amikor leolvasom a mobiltelefonról a 45 percet, akkor telt el a 45 perc.

  3. Az elméleti
  Nézzük, miket tudok kapásból mérni:
  – 60 perc: Triviális.
  … [szerkesztői törlés, hadd szenvedjenek a többiek]

  Folyt. köv.

 2. Erik:

  Sajnos/nemsajnos Józsi elméleti megközelítését meg kellett nyirbálnom, mert túl sok gyakorlati hasznot hozott volna a többieknek :) Aki szenvedéseit szeretné megosztani, az a megoldás postban tegye majd :)

Leave a comment