Csináljunk Maintenance Plant az adatbázisainkhoz! Csináljunk?

Aki ott volt a Technet üzemeltetői konferencián vagy letöltötte az internetről valamely darabkáját az előadásomnak, az emlékezhet rá, hogy ajánlottam a maintenance planek használatát mentések készítéséhez. A maintenance planek SQL 2005-ben tulajdonképpen Integration Services csomagok, azok csinálják a mentést, DBCC CHECKDB-t, stb. A wizarddal pikk-pakk össze lehet rakni egyet, és már ülhetünk is nyugodtan a babérjainkon (azért ne felejtsük el beállítani, hogy a jobok elbukása esetén küldjön levelet).

Ez mind jól hangzik, de: én nem szeretem, ha az ember dolgozik a gép helyett, tehát az adatbázis létrehozást is automatizáltam – mivel sorban töltöm fel a szerveket, mindig van egy olyan, amelyikre az új adatbázisok kerülnek. Úgyhogy írtam egy scriptet, amelyik létrehozza a teszt és/vagy éles adatbázist, a hozzá tartozó userrel együtt, akinek beállít egy 20 karakteres random jelszót, és íme: a linuxos kollégáim meg tudják csinálni az új adatbázisokat, nem kell várniuk arra, hogy egy DBA megcsinálja, a DBA-nak meg nem kell izgulnia, hogy mit rontott el a sysadmin :) Ebből már csak egy dolog hiányzik: a karbantartás és a mentés. Úgyhogy nekiálltam automatikusan legyártani az Integration Services csomagokat. Hadd fogalmazzak finoman: az egyik legsötétebb zsákutca volt, ahol valaha jártam. Végül eljutottam oda, hogy valami irgalmatlan nagy gányolással meg lehet oldani, és még így is marad benne némi homály. És ez nekem betett.

Úgyhogy szemléletet váltottam: a Transact-SQL kiválóan alkalmas backupok készítésére, akár időbélyeggel is, és mióta feltalálták a powershellt, a régi backup fájlok törlése sem okoz gondot. A full backup előtt természetesen lefut egy DBCC CHECKDB, ez pont plusz egy sor a T-SQL scriptben, és örülhetek, hogy mindig jó mentést teszek el. Az összes egyé karbantartást is meg lehet oldani T-SQL-lel (sp_updatestats, index javítás/újraépítés), úgyhogy nagyon kicsit sajnálkozva, ugyanakkor örülve az automatizált környezetemnek jelentem: kidobtuk a maintenance planeket. Majd ha lehet egyszerűen generálni őket, visszanézek.

(ja, nemsokára felteszem a scripteket is :))

Leave a comment