SQL 2008 R2 – mi van a dobozban?

Az erkettőzés utolérte az SQL Servert is: amint azt jó előre megígérték, már a 2008 bejelentés táján, egy minor release-t fognak kihozni nemsokára, SQL Server 2008 R2 néven. A módszer lényegét tekintve nem sokban különbözik a SQL Server 6.5-től, a termék verziója 10.50 lesz, és most nem a relációs-hagyományos részre gyúrtak rá, hanem a trendi BI-ra, azaz üzleti intelligenciára. Relációs oldalon alig van valami újdonság, mondja az egyszeri ember, és egy kicsit igaza is van. Összevetve a SQL 2008-ba pakolt dolgokkal, ez nagyon kicsi, de amúgy határozottan nem rossz… Legalábbis a marketingje :) Úgyhogy elhatároztam, hogy nekiállok, és végigtúrom az R2-t szisztematikusan a következő pár hétben. Remélem február közepéig készen leszek vele.

Hogy mi van új a nap alatt? Elsősorban az SQL Server Utility, ami egy még központibb menedzsment lehetőség több szerver tutujgatásához: a data collection, a policy based management és még sok egyéb egybegyúrva, dashboarddal meg mindennel, amit a nép megkövetel vagy megkövetelhetne. Aztán ott van a Data-tier Application, avagy DAC (a rövidítés overloadért egy fülest azért megérdemelne a keresztelési koordinációs bizottság – a DAC ebben a termékben a Dedicated Admin Connection volt eddig). Ez az új verziók telepítését könnyíti meg, egy MSI package-hez hasonló csomagot gyárthatunk vele, amiben benne vannak az új/módosult objektumok, az esetleges előfeltételek, hogy ne maradjon ki egy verzió esetleg, kezeli a loginokat is, ha kell, tehát lehet jól securityt menedzselni. Aztán a fenti két újdonsághoz természetesen van új PowerShell provider is, hogy lehessen nyomni mindent parancssorból (tessék hozzászokni, hogy a Microsoft címerén már nem az egér van). Apróság az Unicode tömörítés, azaz hogy az nvarchar() és nchar() típusokat tudja jól tömörítve tárolni, gyakorlatilag UTF-8 hatékonysággal (a SQL amúgy UCS-2-t használ, aminél fix 2 byte minden karakter).

Hát ezek nagyjából az elsődlegesek. Majd leírom a nem-database engine újdonságokat is, a Master Data Services-t meg a PowerPivot varázslatot, a Reporting Services tucatnyi apróságával együtt. Ja, meg SharePoint integráció, persze. Szóval mégiscsak van itt pár új dolog.

A Microsoft SQL Server 2008 R2 tervezett megjelenése 2010. május 6. csütörtök, úgyhogy addig még van idő bőven. Egy kicsit drágább is lesz, de a 2008-nál nem emeltek árat. Részletek Kővári Attila BI blogjában.

Leave a comment