Windows 7 vs AHCI disable

A közkedvelt notebookom múlt héten visszakerült hozzám újabb szervíz-túrája után. Időnként elpukkant a Windows 7 rajta, a minidump elemzés pedig mindig más hibával jött elő, de mind hardverhibát sejtetett. Aztán a memtest 86+ is kifagyott rajta (erről később kierült, hogy T400 típusjelenség), úgyhogy ment a szervízbe. A szervízes srác nemes egyszerűséggel AHCI BIOS állítással oldotta meg a jelenséget a munkalap szerint. Ezen jót derültünk, bár én nem tudom, hogy mi alapján döntött így, mert nem vagyok egy hardveres.

Mindenesetre tegnapelőtt jutottam oda, hogy bekapcsoljam a gépet, és azt találta mondani már bootnál, hogy KÉK. Újabb bootnál már láttam, hogy a diszkkel van baja. Futtattam egy repairt, de nem segített (de legalább 2 perc volt :), a vége a megjavíthatatlan partíciós tábla volt, úgyhogy megsirattam a Win7-et, és elkönyveltem, hogy ez volt az oka a kékhaláloknak: az egész ramatyul volt már. Elővettem a Win2008R2 vinyót, és bebootoltam azt. Kékhalál, diszkprobléma.

Na, itt elkezdtem visszaemlékezni a szervíz munkalapra… AHCI… aha… gyors netszörcs… tényleg, Vista+ oprencert ki tud nyírni a váltás, és le is volt írva csomó helyen, hogy lehet a standardról AHCI-ra váltani. De nekem kikapcsolta ez a derék ember, nem be, azt meg sehol nem írták le. Végül a Microsoft kiváló KB cikkét elolvasva megtaláltam a rejtett varázsigét. A more information szakaszban elmondták, hogy “…pl. van egy Vista vagy Win7 gép, ami a pciide.sys drivert használja, és később a SATA módot AHCI-re állítod…” Fogtam a registry hekkelős megoldást, miszerint az msahci és IastorV drivereket engedélyezzem, és ugyanazzal a módszerrel engedélyeztem a pciide drivert. Szóval gyakorlatilag a következő tartalmú .reg file-t kell letolni a gépen, és utána akár ki, akár bekapcsolod az AHCI-t, bootolni fog.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci]
"Start"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\IastorV]
"Start"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\pciide]
"Start"=dword:00000000

Persze jön a kérdés, h mér ilyen láma az MS. Mert nem akartak feleslegesen vackokat betölteni (pl. IDE drivert AHCI-s gépen), amitől gyorsabb lett, viszont hagyhattak volna egy fallback hardver detection opciót, ami frakk esetén megpróbál mindent detektálni.

És az én fejemben jön a kérdés, hogy egy Vista certified logós notebookon hogy gondolja a szervízes srác, hogy kikapcsolja az AHCI-t, ami kinyírja a supported oprencert. De ez messze vezet. Meg az is, hogy miért kapcsolta vissza a touchpadot, amit gyűlölök, és a sörhasam kattogtatni szokott vele.

Leave a comment