SQL 2005 SP4 (CTP) – köszönjük az eddigi munkát

A Microsoft, ígéretéhez híven kiadta az SQL 2005 SP4-et, illetve egyelőre csak a CTP-t, szóval lehet tesztelni, meg efféle. Ami a rutinos tekinek szemet szúrhat rögtön, az a release notes rövidsége, illetve a “List of the bugs that are fixed in SQL Server 2005 Service Pack 4 CTP” KB cikk tömörsége, főleg ha összevetjük az SP3-éval. Tulajdonképpen ez nem más, mint az összes eddigi SP3 cumulative update-nek az egyben való kiadása, vagyis igazából ez egy CU12, nem más. Új feature vagy efféle nincs is benne, csak a CU11-hez adtak még pár javítást. Ez pedig egy dolgot jelent: ez az SP lesz a végső…

Ez persze nem baj, van már SQL 2008 meg SQL 2008 R2, meg még ki sem jött a hivatalos SP4, aminek a kiadásától még lesz egy darabig support – hogy meddig, azt itt lehet majd megnézni, a Microsoft Product Lifecycle oldalon. Ezt egyébként mindenkinek ajánlom, aki új installációt/rendszert/akármit tervez: előbb nézd meg, hogy hogy állsz supporttal, mert pl. ma SQL 2005-re nem érdemes építeni, csak ha nincs jobb dolgod, mint upgrade-elni jövőre, vagy nagy a nyomás. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az ember felhívja a supportot, és ők kedvesen közlik, hogy két hónapja not supported az SP, amit használsz, please upgrade és aztán telefonálj megint. Na jó, van egy csomó, de sarkítani akartam.

Jogos kérdés, hogy mi az értelme az SP-nek, ha végül is nem több, mint a CU11 volt? Hát, egyrészt a support így nyúlik majd meg egy kicsit a SQL 2005-nek – lásd fent :) Másrészt pedig a hotfixek meg CU-k olyanok, hogy a Microsoft azt ajánlja, hogy akkor tedd fel őket, ha van valami olyan problémád, ami indokolja. Persze az ember attól még néha patchel, mert nem szeret lemaradni. A MSFT meg azért mondja ezt, mert a CU-k nincsenek úgy rommá tesztelve, mint az SP-k, mert egy SP tesztelés az elég intenzív élmény. Hát ezért. Mindenesetre én az SQL 2005-öt úgy fogom megőrizni az emlékezetemben, mint a verziót, amivel az SQL Server teljesen nagykorúvá vált.

Leave a comment