SQL Server Denali CTP1

A mai napon (vagy egy órája) a PASS (Professional Association for SQL Server) konferencián Ted Kummert Microsoft VP bejelentette a publikusan elérhető Denali CTP1-et. Azaz itt a következő verzió, 11.0, és talán pont 2011 is lesz a neve :)

Páran most azt gondolják, hogy a Microsoft megőrült, mert a 2008 és a 2008R2 után máris itt a következő, de igazából a 2008 után van itt a következő, a 2008R2 egy minor release (verzió 10.00-ról 10.50-re ugrott), és azt kell mondjam, hogy annak alapján, amit tudok róla, megérdemelten és jogosan van itt. Mivel érdemelte ezt ki? A benne lévő kedves új dolgokkal:

  • SQL HADR: High Availability Disaster Recovery. A nagy rendelkezésreállás, kicsit másképp. Aki esetleg az SQL Azure megjelenésekor még nem volt tök biztos benne, hogy ez ki fog jönni hamar, annak mondom: ki fog jönni tök hamar. Rendelkezésreállás, scale-out, minden van itt.
  • Új SSMS: Kijött az új Visual Studio, és mivel az SSMS egy átszabott VS, az is megújult. Van benne jónéhány kedves dolog, például a dokkolható-leválasztható query ablakok, meg van benne egy nem kedves: a Books Online, vagyis inkább ami maradt belőle. A VS súgója megváltozott, így a BOL is vele, nem feltétlenül előnyére.
  • T-SQL tuning: A T-SQL-t muszáj fejleszteni. Például le lehet kérni a sémadefinícióját bármilyen lekérdezés eredményének (nem csak táblának) és van szekvencia, hogy csak ezt a két apróságot húzzam elő.
  • Self-contained database: A folyton változó igények és környezetek örömére, sosem volt még ilyen egyszerű adatbázist migrálni szerverek között.
  • Extended dolgok: A PowerShell providert kitömték pár dologgal, például az Extended Events is bekerült, ami amúgy egy igen egyszerű GUI-t is kapott az SSMS-ben (Jonathan Kehayias Extended Events Managere még mindig jobb azért).

Dióhéjban hirtelenjében ennyi, amit megoszthatok. Az a helyzet, hogy az NDA miatt tudok egy pár dolgot, amiről nem tudom, hogy publikus-e, a CTP1 doksiját meg nem láttam, mert a kiváló új BOL annyira rettenetes, hogy online kell letölteni a Help Viewer keretrendszerbe, és még csak most kerül fel a cucc. Úgyhogy nem feszegetem nagyon a határokat, inkább azt mondom, hogy próbáljátok ki magatok! Aki nem, az majd olvashat később az újdonságokról részletesebben itt is.

Leave a comment