Pótolom a pótolnivalót

Örömömre szolgál elmondani, hogy két hónapon belül meglesz a tranzakcionális replikáció további boncolása, melyet mostanában (2008-ban vagy 2009-ben) ígértem meg. Cserébe egy kicsit többet fogok mondani róla, mint terveztem, mivel éppen abból készülök előadni az SQLU Summit 2011-en. (Kis reklám: ez egy kiváló kis 2-3 napos konferencia Budapesten, olyan emberek, mint Itzik Ben-Gan meg Dejan Sarka adnak elő – na ŐK tényleg értenek a SQL Serverhez. Ráadásul nem is drága, olyan 200K HUF körül van, és aki hétfőig benevez, az megkapja 650 EUR-ért. Na jó, ez már durván reklám, de sebaj :).

Mi lesz az extra a tranzakcionális replikáció elemzésében? Hát, például az olyanok, hogy central subscriber berhelése, adat inkonzisztencia kezelése is leíródik, amiket eredetileg nem terveztem. A central subscriber kevés embert hoz lázba, mert homályos. Arról van pedig csak szó, hogy van egy szerver, ami több hasonló és/vagy kapcsolódó adatbázis publikációira iratkozott fel, és összefésüli az adatot. Például több régióba telepített ugyanolyan alkalmazások adatbázisait rántja össze. Ebben az első kihívás az inicializálás: a második subscription már békén kell, hogy hagyja a létező adatokat. És az igazi öröm az, amikor ez eltörik, és újra kell gyártani. Ami egyébként nem nehéz, ne hintsük itt a port :) Majd részletezem, ahogy haladok.

Viszont azt előre megmondom, hogy a konferenciáig az Availability Groupokról egy betűt nem fogok írni. Inkább gyertek el ;) Amúgy tényleg.

Leave a comment